VLADA FBIH USPOSTAVILA TRAJNI REVOLVING KREDIT KOD UNION BANKE
Lokacija poslovnica i bankomata
POSLOVNICE I BANKOMATI
Kalkulator kredita
KREDITNI KALKULATOR
Konvertor valuta
KONVERTOR VALUTA
Kursna lista
KURSNA LISTA
Kontakti
KONTAKTI
Poslovnice i bankomati Kreditni kalkulator Konvertor valuta Kursna lista Kontakti
VLADA FBIH USPOSTAVILA TRAJNI REVOLVING KREDIT KOD UNION BANKE

VLADA FBIH USPOSTAVILA TRAJNI REVOLVING KREDIT KOD UNION BANKE

Na sjednici održanoj u četvrtak, 27.03.2014. Vlada FBiH je dala saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za uspostavu trajnog revolving fonda kod Union banke, namijenjenog dugoročnom finansiranju projekata kroz kredite, a u skladu s programom koji će biti donošen svake godine.

Fond će činiti dio sredstava koja su preostala na računu namjenskog depozita otvorenog kod Razvojne banke FBiH i Union banke za realizaciju kreditnih sredstava po Programu 'Pozajmljivanje i učešće u dionicama - Ostala domaća pozajmljivanja', u ukupnom iznosu od 6.367.999,02 KM, eventualno preostalih sredstava nakon raspodjele za 2014. na stavci 'Izdaci za finansijsku imovinu - Ostala domaća pozajmljivanja', te sredstva koja će biti osigurana iz Budžeta FBiH za 2015. godinu ovom ministarstvu, kao i onih koja će korisnici vraćati prilikom otplate već dodijeljenih i svih budućih kredita.

U obrazloženju Odluke se navodi da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, počev od budžetske 2012. godine, prešlo, s dotadašnjeg načina raspodjele bespovratnih grant sredstava, na dodjelu povoljnih kredita plasiranih putem banaka, i to u prvoj godini putem Razvojne banke FBiH, a nakon toga putem Union banke.

Budući da je ovakav način dodjele sredstava u narednom periodu opredjeljenje Federalne vlade, a sve u cilju što veće kontrole namjenskog utroška sredstava, uspostavljen je trajni revolving fond.